- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
Posle čajne pauze sprovodi se stroga crevna dijeta
sastavljena od tečne i kašaste hrane:
�� čajevima se dodaju pirinač, griz, sluzave čorbe,
�� a zatim i propasirano povrće,
�� gušća jela sa testeninom i pirinčem,
�� manje količine kompota od jabuka, ne preslatkog
�� i na kraju krompir-pire i kuvano mlado nemasno
meso.
Posle nekoliko dana može se preći na normalnu
ishranu.