- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
Bez obzira na uzrok proliva čajna pauza je
početak svakog lečenja. Neutralni čajevi kao npr.
čaj od šipka, kupinovog lišća i sl. deluju kao
topli napitak sa minimumom šećera.
Lekoviti čajevi povećavaju otpornost sluzokože
organa za varenje (npr. pravi rusku čaj, jak
čaj od borovnice, čaj od žalfije i čaj od suvih
krušaka), ublažavaju grčeve (jak čaj od
kamilice) i deluju protiv nadimanja (čaj od
kima, nane, anisa).
Lekoviti čajevi se mogu mešati.
Navedeno gladovanje može trajati 24 h, a
izuzetno i 48 h.
Ukoliko proliv i dalje ne prestaje pre prelaska na
strogu crevnu dijetu, pacijentu davati posoljene i
procedjene supe od kostiju i povrća.
Ukoliko se stanje bolesnika ne popravlja i pored
preduzetih mera, neophodno je konsultovati
lekara.