Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi



Bez obzira na uzrok proliva čajna pauza je
početak svakog lečenja. Neutralni čajevi kao npr.
čaj od šipka, kupinovog lišća i sl. deluju kao
topli napitak sa minimumom šećera.
Lekoviti čajevi povećavaju otpornost sluzokože
organa za varenje (npr. pravi rusku čaj, jak
čaj od borovnice, čaj od žalfije i čaj od suvih
krušaka), ublažavaju grčeve (jak čaj od
kamilice) i deluju protiv nadimanja (čaj od
kima, nane, anisa).
Lekoviti čajevi se mogu mešati.


Navedeno gladovanje može trajati 24 h, a
izuzetno i 48 h.
Ukoliko proliv i dalje ne prestaje pre prelaska na
strogu crevnu dijetu, pacijentu davati posoljene i
procedjene supe od kostiju i povrća.
Ukoliko se stanje bolesnika ne popravlja i pored
preduzetih mera, neophodno je konsultovati
lekara.



>>> Klik za pocetnu stranu <<<