Ulkusna bolest i hronični gastritis


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi



zabranjena je vruća, ledena, preslatka i prekisela hrana,
treba žvakati polako,
Ne uzimati veću količinu tečnosti odjednom
Jela se pripremaju kuvanjem ili dinstanjem sa minimalnom količinom
masti, s tim da se masnoća (ulje ili buter) dodaje na kraju, najbolje bez
zaprške,
��Jaki, pikantni začini, mnogo soli, ljute papričice i sveži luk se
zabranjuju,
��Alkoholna pića se koriste samo izizetno,
��Nije neophodno uzimanje previše mleka,
��Nakon obilnog obroka preporučuje se jednosatni odmor.

>>> Klik za pocetnu stranu <<<