- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
zabranjena je vruća, ledena, preslatka i prekisela hrana,
treba žvakati polako,
Ne uzimati veću količinu tečnosti odjednom
Jela se pripremaju kuvanjem ili dinstanjem sa minimalnom količinom
masti, s tim da se masnoća (ulje ili buter) dodaje na kraju, najbolje bez
zaprške,
��Jaki, pikantni začini, mnogo soli, ljute papričice i sveži luk se
zabranjuju,
��Alkoholna pića se koriste samo izizetno,
��Nije neophodno uzimanje previše mleka,
��Nakon obilnog obroka preporučuje se jednosatni odmor.