Kod hroničnih proliva i osetljivih creva treba


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi




minimalna upotreba bilo koje masti, posebno
propržene,
hrana treba da je siromašna celulozom, umerena u
proteinima, a bogata vitaminima,
sveže povrće treba izbegavati posebno u periodu
pogoršanja bolesti, već ga treba kuvati, dinstati i
propasirati,
punomasno mleko i mlečni proizvodi, kao i belance
jajeta se različito podnose od strane pacijenata, pa ih
treba obazrivo koristiti,


��sveže meso se sprema dijetalno, a suhomesnati
proizvodi i konzerve su zabranjeni,
��dugotrajna upotreba kuvane hrane zahteva dodavanje
vitaminskih dodataka po preporuci lekara,
��blaži začini se mogu koristiti, crni i beli luk samo u
kuvanom obliku, a soliti umereno.
��Kod oboljenja creva savetuje se da hrana bude
bogata vitaminima, a siromašna u celulozi, što
znači da biljne namirnice treba duže kuvati i
propasirati pre jela.


>>> Klik za pocetnu stranu <<<