- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
minimalna upotreba bilo koje masti, posebno
propržene,
hrana treba da je siromašna celulozom, umerena u
proteinima, a bogata vitaminima,
sveže povrće treba izbegavati posebno u periodu
pogoršanja bolesti, već ga treba kuvati, dinstati i
propasirati,
punomasno mleko i mlečni proizvodi, kao i belance
jajeta se različito podnose od strane pacijenata, pa ih
treba obazrivo koristiti,
��sveže meso se sprema dijetalno, a suhomesnati
proizvodi i konzerve su zabranjeni,
��dugotrajna upotreba kuvane hrane zahteva dodavanje
vitaminskih dodataka po preporuci lekara,
��blaži začini se mogu koristiti, crni i beli luk samo u
kuvanom obliku, a soliti umereno.
��Kod oboljenja creva savetuje se da hrana bude
bogata vitaminima, a siromašna u celulozi, što
znači da biljne namirnice treba duže kuvati i
propasirati pre jela.