Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi




Ishrana treba da bude sastavljena suprotno nego kod
zapaljenja creva.
Primarna nutritivna terapija kod zatvora je adekvatna
konzumacija dijetnih vlakana.
Dijetna vlakna je najbolje uneti putem integralnih žitarica i
njihovih proizvoda, voća, povrća, leguminoza, semenki i
jezgrastog voća, a nekada se savetuje i dodavanje
suplemenata.
Mleko može stvoriti veći zatvor kod nekih pacijenata, te je
bolje unositi jogurt.
Ograničava se upotreba proizvoda od belog brašna, kao i
pire krompira.


Dnevno treba unositi najmanje 2 l tečnosti, a naročito su
pogodne mineralne vode bogate sulfatima i magnezijumom.
Po ustajanju je korisno popiti čašu mlake vode.
Kretanje i fizička aktivnost smanjuju zatvor, a svakako treba
izbegavati stalnu upotrebu laksativa.
Trening defekacije je vrlo bitan: neposredno nakon obroka,
posebno doručka, aktivnost creva se povećava, pa 10-ak
minuta nakon obroka treba početi sa defeciranjem. Po
potrebi, pokuša se ponovo tokom dana posle ručka i posle
večere. Ukoliko se simptomi zatvora ne smanjuju za 7 dana,
javite se lekaru.


>>> Klik za pocetnu stranu <<<