- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
Ishrana treba da bude sastavljena suprotno nego kod
zapaljenja creva.
Primarna nutritivna terapija kod zatvora je adekvatna
konzumacija dijetnih vlakana.
Dijetna vlakna je najbolje uneti putem integralnih žitarica i
njihovih proizvoda, voća, povrća, leguminoza, semenki i
jezgrastog voća, a nekada se savetuje i dodavanje
suplemenata.
Mleko može stvoriti veći zatvor kod nekih pacijenata, te je
bolje unositi jogurt.
Ograničava se upotreba proizvoda od belog brašna, kao i
pire krompira.
Dnevno treba unositi najmanje 2 l tečnosti, a naročito su
pogodne mineralne vode bogate sulfatima i magnezijumom.
Po ustajanju je korisno popiti čašu mlake vode.
Kretanje i fizička aktivnost smanjuju zatvor, a svakako treba
izbegavati stalnu upotrebu laksativa.
Trening defekacije je vrlo bitan: neposredno nakon obroka,
posebno doručka, aktivnost creva se povećava, pa 10-ak
minuta nakon obroka treba početi sa defeciranjem. Po
potrebi, pokuša se ponovo tokom dana posle ručka i posle
večere. Ukoliko se simptomi zatvora ne smanjuju za 7 dana,
javite se lekaru.