- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
Cilj dijetetike kod oboljenja jetre,
žučnih puteva i pankreasa jeste da
popravi stanje ishranjenosti
pacijenta, kao i opšte stanje
pacijenta tokom akutne faze bolesti.
Potpunu zabranu uzimanja alkohola,
Upotrebu potpuno svežih namirnica, uz strogo
izbegavanje konzerviranih mesnih i ribljih proizvoda,
kao i suhomesnatih, dimljenih, sušenih, fermentiranih
mesnih proivoda,
upotrebu nemasnih vrsta mesa, kao i jaja u
umerenoj količini,
izbegavanje pikantnih, zrelih, fermentisanih sireva
zabranu teže svarljivog lisnatog i mahunastog povrća
u zavisnosti od funkcije organa za varenje bolesnika,
masti se ograničavaju samo izuzetno, mada se
preporučuju biljna ulja korišćena samo jednom
zabrana upotrebe začina kao biber, paprika, senf, a
hrana se soli umereno
ne preporučuju se teški masni kolači.
Dijeta kod bolesti jetre:
Vrsta hrane | Dopušteno | Nije dozvoljeno | |||
Supe | Sve vrste supa od posnog mesa, pasiranog povrća, žitarica. | Supe od masnog mesa i sa dodatkom suvišne masnoće, ulja, pavlake, kajmaka, itd. | |||
Meso i proizvodi od mesa | Sve vrste posnog mesa, teletina, junetina, piletina, riba. | Svinjetina i njeni proizvodi (kobasice, čvarci, mast), guske, ovčetina, iznutrice i masna riba. | |||
Mleko i mlečni proizvodi | Obrano mleko, jogurt, kiselo mleko, mladi posni sir, napici sa obranim mlekom i jogurtom. | ||||
Povrće | Spanać, šargarepa, krompir, tikvica, blitva, zelje. | Pasulj, grašak, sveži kiseo kupus, kelj, krastavci svež i kiseo, paprika, crni i beli luk, feferone, cvekla i praziluk.. | |||
Voće | Sveže i kuvano i voćni sokovi | Orasi, bademi, lešnici. | |||
Slatkiši | Palačinke sa svežim sirom ili džemom sutlijaš, griz na mleku. | Kolači i torte sa kremovima, kolaci sa orasima,bademom, i lešnicima. | |||
Začini | Biber,ljuta paprika,jako sirće. | ||||
Pića | Bezalkoholna pića, blagi čajevi, kakao, sokovi od voća i povrća | Sva alkoholna i gazirana pića | |||
Žitarice | Sve vrste jela od brašna i testenine, beli hleb, crni, kukuruzni, pirinač, zobene pahuljice | Biber,ljuta paprika,jako sirće | |||
Vrsta hrane | Dopušteno | Nije dozvoljeno | |||