DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi



Cilj dijetetike kod oboljenja jetre,
žučnih puteva i pankreasa jeste da
popravi stanje ishranjenosti
pacijenta, kao i opšte stanje
pacijenta tokom akutne faze bolesti.


Potpunu zabranu uzimanja alkohola,
Upotrebu potpuno svežih namirnica, uz strogo
izbegavanje konzerviranih mesnih i ribljih proizvoda,
kao i suhomesnatih, dimljenih, sušenih, fermentiranih
mesnih proivoda,
upotrebu nemasnih vrsta mesa, kao i jaja u
umerenoj količini,
izbegavanje pikantnih, zrelih, fermentisanih sireva


zabranu teže svarljivog lisnatog i mahunastog povrća
u zavisnosti od funkcije organa za varenje bolesnika,
masti se ograničavaju samo izuzetno, mada se
preporučuju biljna ulja korišćena samo jednom
zabrana upotrebe začina kao biber, paprika, senf, a
hrana se soli umereno
ne preporučuju se teški masni kolači.

Dijeta kod bolesti jetre:                                                                     

                                                                                           Dijeta kod oboljenja zucne kese klikni ovde

Vrsta
hrane

Dopušteno
Nije dozvoljeno
Supe
















Sve vrste
supa od
posnog
mesa,
pasiranog
povrća,
žitarica.










Supe od masnog
mesa i sa
dodatkom suvišne
masnoće, ulja,
pavlake, kajmaka,
itd.




Meso i
proizvodi
od mesa
















Sve vrste
posnog
mesa,
teletina,
junetina,
piletina, riba.










Svinjetina i njeni
proizvodi
(kobasice, čvarci,
mast), guske,
ovčetina, iznutrice
i masna riba.




Mleko i
mlečni
proizvodi








Obrano
mleko,
jogurt, kiselo
mleko, mladi
posni sir,

napici sa
obranim
mlekom i
jogurtom.





Povrće

Spanać,
šargarepa,
krompir,
tikvica,
blitva, zelje.



Pasulj, grašak,
sveži kiseo kupus,
kelj, krastavci svež
i kiseo, paprika,
crni i beli luk,
feferone, cvekla i
praziluk..
Voće

Sveže i
kuvano i
voćni sokovi



Orasi, bademi,
lešnici.
Slatkiši

Palačinke sa
svežim sirom
ili džemom
sutlijaš, griz
na mleku.



Kolači i torte sa
kremovima,
kolaci sa
orasima,bademom,
i lešnicima.
Začini




Biber,ljuta
paprika,jako sirće.
Pića

Bezalkoholna
pića, blagi
čajevi,
kakao,
sokovi od
voća
i povrća



Sva alkoholna i
gazirana pića
Žitarice

Sve vrste
jela od
brašna i
testenine,
beli hleb,

crni,
kukuruzni,
pirinač,
zobene
pahuljice





Biber,ljuta
paprika,jako sirće

Vrsta
hrane

Dopušteno

Nije dozvoljeno































>>> Klik za pocetnu stranu <<<