- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
Dijeta kod obljenja žučne kese
- opšta uputstva –
1. Neophodno je da se pridržavate
uputstva za ishranu
2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa
malo nesvarljivih materija.
3. Naročito treba izbegavati jela koja
nadimaju..
4. Koristiti namirnice bogate ugljenim
hidratima i proteinima a siromašne
masnoćama.
5. Sva jela treba uvek sveže pripremati.
6. Način pripreme namirnice je kuvano,
bareno, dinstano.
7. Treba češće uzimati manje obroke.
Vrsta hrane | Dopušteno | Nije dozvoljeno | |||
Hleb i testenine | Beli hleb, dvopek, piškote, keks, testenine, rezanci, jela od brašna, krompir, pirinač. | Sve vrste svežeg i vrućeg hleba, sveže testo, lisnato testo. | |||
Meso i proizvodi od mesa | Piletina bez kožice, mlada teletina, posna šunka, posne vrste ribe: bakalar, pastrmka. | Svinjetina, sve vrste iznutrica, dimljena i salamurena mesa. Mesne prerañevine, masne vrste riba (tunjevina, šaran, jegulje, sardina, sardele), riblje konzerve. | |||
Mleko i mlečni proizvodi | malim količinama, kiselo mleko, jogurt, surutka. | ||||
Jaja | Najbolje samo kuvana u pudinzima, kaši ili u supama – jednom nedeljno. | Tvrdo kuvana jaja, jaja na oko, jaja u majonezu. | |||
Povrće | Šargarepa, zelje, špargle, spanać, zelena salata, rotkvice, celer, mladi pasulj, svo mlado povrće pasirano. Baren ili kuvan krompir, pire - krompir, i krompir pripremljen sa maslacom. | Kelj, kupus, karfiol, keleraba, crni luk, zelena paprika, kiseo kupus, suvi mahunasti plodovi, krastavac, feferone, ... pečen krompir, pomfrit, čips i salate od krompira. | |||
Voće | Sve vrste kuvanog voća bez kore, kompoti, voćne salate, voćni sokovi. | Dunje, lubenice, dinje i kruške. | |||
Masnoće | Maslac, ulje (biljno). | Teško rastvorljive masti (svinjska mast, guščija mast, mast od pečenja, majonez). | |||
Slatkiši | Razne vrste pudinga, koh od pirinča, kolači sa biskvitom, medenjaci, keks, ovsene pahuljice, palačinke (bez jaja). | Kolači sa mnogo masnoće i kremovima, čokolade, punjene bombone, sladoled, kremovi sa sladoledom, kolači sa orasima, lešnicima, bademima. | |||
Napici | Voćni sokovi, bela kafa, blag čaj, blaga crna kafa. | Ruski čaj, alkohol, kokteli sa alkoholom, mineralna i gazirana pića. | |||
Začini | Svi domaći začini, peršun, kim, mladi luk, cimet, vanila. | Jaki začini: biber, paprika, beli luk, senf. | |||
Vrsta hrane | Dopušteno | Nije dozvoljeno |