Dieta kod oboljenja zucne kese



  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi











Dijeta kod obljenja žučne kese
- opšta uputstva –
1. Neophodno je da se pridržavate
uputstva za ishranu
2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa
malo nesvarljivih materija.
3. Naročito treba izbegavati jela koja
nadimaju..
4. Koristiti namirnice bogate ugljenim
hidratima i proteinima a siromašne
masnoćama.
5. Sva jela treba uvek sveže pripremati.
6. Način pripreme namirnice je kuvano,
bareno, dinstano.
7. Treba češće uzimati manje obroke.





Vrsta
hrane
DopuštenoNije dozvoljeno


Hleb i
testenine







Beli hleb,
dvopek,
piškote, keks,
testenine,
rezanci, jela
od brašna,
krompir,
pirinač.










Sve vrste svežeg
i vrućeg hleba,
sveže testo,
lisnato testo.













Meso i
proizvodi
od mesa








Piletina bez
kožice, mlada
teletina,
posna šunka,
posne vrste
ribe: bakalar,
pastrmka.








Svinjetina, sve
vrste iznutrica,
dimljena i
salamurena
mesa. Mesne
prerañevine,
masne vrste riba
(tunjevina, šaran,
jegulje, sardina,
sardele), riblje
konzerve.















Mleko i



mlečni
proizvodi



malim
količinama,
kiselo mleko,
jogurt,
surutka.









Jaja
Najbolje samo
kuvana u
pudinzima,
kaši ili u
supama –
jednom
nedeljno.

Tvrdo kuvana
jaja, jaja na oko,
jaja u majonezu.



Povrće
Šargarepa,
zelje, špargle,
spanać,
zelena salata,
rotkvice,
celer, mladi
pasulj, svo
mlado povrće
pasirano.
Baren ili
kuvan
krompir, pire
- krompir, i
krompir
pripremljen sa
maslacom.

Kelj, kupus,
karfiol, keleraba,
crni luk, zelena
paprika, kiseo
kupus, suvi
mahunasti
plodovi,
krastavac,
feferone, ...
pečen krompir,
pomfrit, čips i
salate od
krompira.



Voće
Sve vrste
kuvanog voća
bez kore,
kompoti,
voćne salate,
voćni sokovi.

Dunje, lubenice,
dinje i kruške.



Masnoće
Maslac, ulje
(biljno).

Teško rastvorljive
masti (svinjska
mast, guščija
mast, mast od
pečenja,
majonez).



Slatkiši
Razne vrste
pudinga, koh
od pirinča,
kolači sa
biskvitom,
medenjaci,
keks, ovsene
pahuljice,
palačinke (bez
jaja).

Kolači sa mnogo
masnoće i
kremovima,
čokolade,
punjene
bombone,
sladoled, kremovi
sa sladoledom,
kolači sa
orasima,
lešnicima,
bademima.



Napici
Voćni sokovi,
bela kafa,
blag čaj,
blaga crna
kafa.

Ruski čaj,
alkohol, kokteli
sa alkoholom,
mineralna i
gazirana pića.



Začini
Svi domaći
začini,
peršun, kim,
mladi luk,
cimet, vanila.

Jaki začini: biber,
paprika, beli luk,
senf.




Vrsta
hrane
DopuštenoNije dozvoljeno



>>> Klik za pocetnu stranu <<<