Starije igrice na Windows 7(Windows XP mod)




  1.   Iz racunara se cuje pistanje

  4.   Overlokovanje




Microsoft je Windows XP Mod razvio pre svega zbog potrebe poslovnih korisnika i korišćenja starih aplikacija koje nisu kompatibilne sa Windows 7 okruženjem. Ovo je bio jedan od ključnih razloga za neuspeh Windows VISTA prethodnika. Pomoću Windows XP Mode dodatka, korisnicima je omogućeno da instaliraju i pokrenu aplikacije direktno iz Winodws 7 operativnog sistema. Što se tiče kućnih korisnika, ova opcija je korisna samo u slučaju posedovanja i potrebe za izvršavanjem starih aplikacija koje su kompatibilne sa starijim verzijama Windows operativnih sistema. Još jedna od mogućih opcija korišćenja ovog dodatka jeste ukoliko koristite neke stare igrice koje ne koriste hardversko ubrzanje grafičkih procesora. Primer su stare DOS igrice.
Windows XP Mode dodatak možete koristiti samo na određenim verzijama Windows 7 operativnog sistema: Windows 7 Enterprise, Windows 7 Professional i Windows 7 Ultimate! Radiće samo u slučaju da prethodno imate već instaliran Windows Virtual PC. Windows XP Mode je u stvari Windows XP SP 3 prekonfigurisan za rad u Windows Virtual PC okruženju. Pored spomenutog softverskog ograničenja korišćenje Windows XP Moda ima i hardverske zahteve u pogledu centralnog procesora koji mora podržavati opciju virtuelizacije kako bi Virtual PC opcija bila podržana na nivou Windows 7 operativnog sistema. Tek tada ćete moći da pokrenete Windows XP Mod jer on suštinski predstavlja prekonfigurisanu virtuelnu mašinu koja izvršava Windows XP SP3 operativni sistem.
Važno je znati da Windows XP Mode ne dolazi u paketu sa prethodno spomenutim verzijama Windows 7 OS-a. On se mora naknadno preuzeti i instalirati. Prvi korak jeste odlazak naMicrosoft Windows XP Mode Internet stranicu odakle ćete preuzeti instalacioni program. Izaberite odgovarajuću verziju Windows 7 OS-a koji koristite i lokalizaciju jezika kojim se služite.
1st.jpg
Nakon toga kliknite na ponuđeni link za preuzimanje potrebnih datoteka.
2nd.jpg
Kada kliknete na opciju preuzimanja otvoriće vam se “pop-up” prozor i u zavisnosti od vrste Internet pretraživača koji koristite, izaberite način na koji ćete snimiti ponuđeni fajl. Ova datoteka je obično “teška” oko 500MB te se zavisno od propusnosti vaše Internet veze pripremite na malo duži “download”!
Nakon što ste preuzeli odgovarajuću Windows XP Mode datoteku, pokrenite je komandom “Run” čime će te započeti instalacionu proceduru. Taj postupak biće propraćen sledećom porukom gde vas pozdravni ekran obaveštava da započinjete postupak instalacije Windows XP Moda.
3.jpg
U sledećem ekranu izaberite destinaciju tj. disk i direktorijum gde želite da instalirate Windows XP Mod i kliknite na “Next” .
4.jpg
Posle ovog koraka sledi proces prebacivanja neophodnih datoteka koji će vas nakon završetka procedure obavestiti da je instalacija uspešno privedena kraju. Kliknite na “Finish” da bi potvrdili završetak.
5.jpg
Pre startovanja i konfigurisanja Windows XP Moda, morate preuzeti i instalirati Windows Virtual PC dodatak (pogledaj sliku br.2). Klikom na komandu za preuzimanje Windows Virtual PC dodatka otvoriće vam se „pop up“ ekran sa pitanjem da li želite da sačuvate Windows6.1.-KB958559 datoteku. Odgovorite komandom “Save” i računar će započeti proces preuzimanja datoteke.
6.jpg
Nakon što ste „skinuli“ fajl, pokrenite ga i pred vama će se prikazati novi prozor sa zahtevom za potvrdu započinjanja procesa nadogradnje Windows OS-a.
7.jpg
Naravno, pre toga morate prihvatiti i saglasiti se sa uslovima korišćenja ovog softverskog dodatka. Nakon što ste pročitali predlog uslova, kliknite na „I Accept“ komandu kako bi ste prošli u sledeći instalacioni korak.
8.jpg
Nakon toga kreće proces nadogradnje te će vam sledeći ekran zadržati pažnju nekoliko trenutaka...
9.jpg
Nakon završetka instalacije biće vam ponuđeno da restartujete računar. Prihvatite opciju i računar će pokrenuti automatsku proceduru ponovnog startovanja operativnog sistema:
10.jpg
Posle restarta sistema trebate da prozoveteWindows XP Mode. Ali gde ga možete pronaći? Kliknite na „All Programs“, skrolujte na dole i primetićete direktorijum „Windows Virtual PC“, kliknite na njega i otvoriće vam se opcija za pokretanje Windows XP Moda. Kliknite na ovu opciju i počnite sa konfigurisanjem Windows XP Moda.
11.jpg
Međutim, ovde je moguć prvi problem. Ukoliko ne posedujete odgovarajući model Intel ili AMD procesora sa podrškom za virtuelizaciju ili ukoliko ste zaboravili da uključite ovu opciju u BIOS-u matične ploče, dočekaće vas sledeći ekran:
12.jpg
Sledeći korak jeste da proverite da li vaš procesor podržava „Virtuelization“ funkciju. Pratite sledeći link i pronađite svoj procesor. Ukoliko nije na listi podržanih modela, moraćete da nadogradite CPU ili da se oprostite od Windows XP Moda. Ukoliko je na listi podržanih modela, restartujte sistem i uđite u BIOS matične ploče. Pronađite opciju za uključenje virtuelizaciju i aktivirajte je!
bios1.jpg
Kada prevaziđete prethodne probleme i konačno startujete Windows XP Mod po prvi put, prvo što ćete ugledati je prozor za prihvatanje licence i uslova za korišćenje ovog softvera. Ukoliko se slažete sa predloženim odredbama korišćenja potvrdite „I accept the license items“ opciju i kliknite na „Next“:
13.jpg
Definišite putanju i naziv direktorijuma gde želite da Instalirate Windows XP Mod ili jednostavno prihvatite ponuđenu opciju. Potom definišite željenu lozinku i još jednom je potvrdite u zahtevanom polju. Obavezno overite opciju 'Remember credentials' kako ne biste morali svaki put kada startujete Windows XP Mod da upisujete lozinku. Kliknite na “Next” i pređite na sledeđi instalacioni korak:
ins14.jpg
Sada treba da izaberete i odlučite želite li da aktivirate opciju automatske nadogradnje operativnog sistema (Windows XP) i kada izaberete dotičnu opciju kliknite na „Next“ opciju:
15.jpg
Sledi ekran u kome vas postupak konfigurisanja obaveštava da će svi diskovi na sistemu biti „podeljeni“ tj. vidljivi pod Windows XP Modom. Na taj način svi direktorijumi i fajlovi biće dostupni za korišćenje iz aplikacija pokrenutim po Windows XP okruženjem. Početak podešavanja ćete aktivirati komandom „Start Setup“:
16.jpg
Zatim sledi ekran o statusu i progresu konfigurisanja i podešavanja Windows XP-a:
17.jpg
Nakon nekoliko trenutaka koliko je potrebno da se završi ceo postupak, prikazaće vam se novi „pop up“ ekran i pred vama će se ukazati dobro poznati izgled Windows XP desktop okruženja. Možete početi sa radom, instalacijom i pokretanjem aplikacija kao da se radi o standardnom XP-u!
18.jpg
Kao što ste mogli da vidite instalacija i podešavanje Windows XP Moda na „Sedmici“ nije tako komplikovana i zahtevna procedura. Jednom konfigurisana vaša podešavanja će automatski biti primenjena svaki put kada ga pokrenete. Najbolja stvar u vezi Windows XP Moda jeste brzina kojom radi. Na bilo kom PC računaru poslednje generacije WIndows XP Mod će raditi jednako brzo koliko i normalna instalacija standardnog Windows XP OS-a na posebnoj PC mašini.  

>>> Klik za pocetnu stranu <<<