Optimizacija Wjndows XP



Optimizacija operativnog sistema Windows XP  je poželjna ukoliko želite imate imati stabilan i nešto brži operativni sistem koji možete zadovoljiti postavljenje kriterije za rad. Optimizacija se treba i može izvršiti i na “novim i na starim računarima”, odnosno na računarima sa tek instaliranim sistemom ili onom koji radi već duže vrijeme. U principu, optimizacija sadrži slijedeće radnje koje se trebaju obavljati dole navedenim redom:
1. Na računaru ne možete imati dvije ili više antivirusnih zaštita nego samo jednu ;
2. Čišćenje startup sekcije od programa koji se bespotrebno pokreću sa dizanjem sistema ;
3. Isključenje bespotrebnih servisa ;
4. Čišćenje računara od zlokobnog koda ;
5. Brisanje programa koje više ne koristite ;
6. Defragmetacija diska.
U nekim slučajevima, operativni sistem može raditi usporeno i radi neadekvatne memorije, odnosno “prezasićenja memorijom” (ili nekog drugog “hardware-skog simptoma”) što je najbolje provjeriti kod prodavača od kojeg ste kupili računar. Nakon kraćeg uvoda, u nastavku teksta će biti pojašnjeni osnovni principi optimizacije računara sa operativnim sistemom Windows XP.
1. Odaberite adekvatnu antivirusnu zaštitu
Na računaru možete imati samo jednu antivirusnu zaštitu ali ne i više njih jer jedna drugoj stvaraju konflikt. Pogrešno je reći da više antivirusnih zaštita doprinose “boljoj zaštiti računara” jer je u praksi već odavno dokazano da instaliranje više antivirusnih zaštita usporava rad računara. Prije instaliranja antivirusnih zaštita pogledajte zahtjeve za instalaciju software-a, jer u principu nije isto instalirati antivirusnu zaštitu Kaspersky na računaru sa 2 GB memorije, i na računaru sa samo 128 MB memorije. Više o načinima zaštite Vašeg operativnog sistema možete pročitati ovdje.
2. Čišćenje startup sekcije od bespotrebnih programa koji se pokreću zajedno sa dizanjem operativnog sistema Windows XP
Većina programerskih kuća nerijetko u startup sekciju (programi koji se dižu zajedno sa pokretanjem sistema) nerijetko ubacuju svoje programe kako bi omogućili njihovo brže pokretanje sa ciljem pružanja osjećaja zadovoljstva kupaca koji rade sa njima jer se programi na ovaj način dosta brže pokreću. Ovo svakako ne bi trebao biti problem ukoliko Vaš računar ima dosta memorije i ukoliko imate malo instaliranih programa, no međutim u drugom slučaju kada imate dosta instaliranih programa ovo može biti jako veliki program jer se pored bespotrebnog opterećenja procesora dodatno troši i korisna memorija (primjera radi, WinAmp se ne mora pokretati sa dizanjem sistema). Da biste isključili programe koji se bespotrebno dižu sa startovanjem OS Win XP, otiđite na…
Start -> Run -> u ovo polje upišite “msconfig” bez navodnika, a zatim kliknite na tipku “ENTER”.
Nakon dobijanja novog prozora, na samom njegovom kraju ćete vidjeti opciju “Startup”. Odaberite je, a potom uz pomoć googla ustanovite čemu služi koji program i koji sve programe možete isključiti. Nakon toga kliknite na dugme “OK”, restartujte računar, i po novom dizanju sistema ćete dobiti novi prozor koji Vas obavještava da ste isključili određene programe koji također treba isključiti.
3. Optimizacija servisa Windows XP operativnog sistema
Operativni sistem WinXP pored dosta korisnih servisa sadrži i dobar dio onih koje vjerovatno nikada nećete koristiti. Da biste isključili bespotrebne servise, idite na…
Control Panel – Administrative Tools – Services
… gdje možete isključiti navedene servise:
Alerter (services.exe) – Alerter servis služi za obavještavanje korisnika o adminitrativnim upozorenjima preko mreže. Za normalan rad ovaj servis nije potreban, a kako od njega ne zavise neki drugi servisi, omogućeno je njegovo isključivanje bez posljedica.
Automatic Updates (svchost.exe) – Ovaj servis služi za automatsko preuzimanje servisnih zakrpi za Windows XP sa inerneta. Servis se može ostaviti uključenim ili isključenim u zavisnosti od toga da li želite prauzimati service pack pakete ili ne.  Ukoliko Vam svi programi rade kako treba preporučuje se njegovo isključenje jer u nekim slučajevima nakon preuzimanja servisnih nadopuna određeni skup programa prestaje normalno raditi.
Error Reporting Service (svchost.exe) – Ako aplikacija ili servis nemaju standardno prijavljivanje grešaka, ovaj servis će se pobrinuti o prijavi greške Microsoftu. Preporučuje se isključenje ovog servisa.
Indexing Service (cisvc.exe) – Servis je odgovoran za brzo pretraživanje datoteka na lokalnim i udaljenim računalima. Iako djeluje primamljivo, ovaj servis uzima dosta sistemskih resursa zbog čega možete očekivati pad performansi. Isključenje ovog “brzog servisa” ne znači ujedno i isključenje opcije pretrage zbog čega se preporučuje isključenje ovog servisa.
Messanger (svchost.exe) – Ovaj servis je odgovoran za pop-up prozore. Servis treba obavezno isključite radi česte zloupotrebe servisa.
NetMeeting Remote Desktop Sharing (mnmsrvc.exe) – Servis služi za upravljanje računarima na daljinu preko NetMeetinga. Ako se ne koristi ova vrsta kontrole servis se može iskljuciti. Iz sigurnosnih razloga, preporučuje se njegovo isključenje.
Remote Registry Service (svchost.exe) – Servis upravlja registry bazom sa udaljenog računara. Iz sigurnosnih razloga, preporučuje se isključenje ovog servisa.
Themes (svchost.exe) – Ovaj servis možete zaustaviti ukoliko imate jako malo memorije ili slabiju grafičku kartu, u suprotnom nemojte.
Windows Time (svchost.exe) – Servis za sinhronizaciju sata preko interneta. Možete ga isključiti jer nema neku posebnu funkciju.
4. Čišćenje računara od zlokobnog koda
Infekcije računara su svakodnevne i najčešće se sprovode pomoću korištenja USB memory stickova. Da biste Vaš sistem maksimalno zaštitili, preporučuje se obavezno skeniranje kompletnog diska barem jednom sedmično (ovu opciju možete podesiti u većini antivirusnih zaštita). Prije skeniranja kompletnog diska nadopunite antivirusnu zaštitu. Ukoliko je omogućeno skeniranje diskova i/ili particija prije podizanja sistema (Avast), odaberite takvu opciju skeniranja.
NAPOMENA: Pogrešno podešena Avast-ova antivirusna zaštita (opcija maksimalne zaštite) u nekim slučajevima kao zlokobni kod može prepoznati i neke driverske datoteke, što znači da u ovom slučaju morate paziti šta brišete.
5. Brisanje programa koje više ne koristite
Nerijetko će se desiti da na Vašem računaru imate i više programa nego što Vam je potrebno. Programi se vremenom nagomilavaju, troše korisni prostor, zatrpavaju registry bazu, a u nekim slučajevima dodatno troše i memoriju nastanjivanjem u gore navedenu “startup” sekciju. Brisanjem bespotrebnih programa oslobađate prostor na disku i omogućavate sistemu “da diše” i lakše radi. Brisanje programa je jako jednostavno, idite na Control Panel i na ovom mjestu odaberite opciju “Add or remove program”, a zatim obrišite sve što Vam ne treba.
6. Defragmentacija diska
Ukoliko često instalirate ili deinstalirate programe, defragmentacija diska je poželjna barem jednom mjesečno. Ne preporučuje se česta defragmentacija diska jer se time pojačano zagrijavaju ploče diska što vremenom dovodi do njihovog oštećenja. Pored niza programa za defragmetaciju tvrdih diskova možete koristiti i alat koji posjeduje Windows XP operativni sistem. Odaberite disk ili particiju koju želite defragmentirati, kliknite desnim klikom na nju, zatim odaberite opciju “Properties” i u novom prozoru pronađite opciju “Tools”. Defragmentacija diska ili particije se sada može izvršiti klikom na dugme “Defragment now”.
Određen broj napednijih korisnika Windows XP sistema preporučuje i čišćenje registry baze od starih i nepotrebnih ključeva koji su ostali nakon deinstalacije programa. Prosječnim korisnima računara čišćenje registry baze se NE preporučuje.
Za igraće konfiguracije preporučuje se instaliranje dva operavitna sistema od kojih će prvi služiti za rad, a drugi (samo) za igranje. Sistem namjenjen video igrama možete optimizirati programom Intelli Hyper Speed.
Ovdje su navedeni samo osnovni “trikovi” optimizacije računara kojih ima dosta više.

   Iz racunara se cuje pistanje   Zamena graficke kartice

     Kompjuter se gasi sam

 
     Overlokovanje    Update i flesovanje BIOS-a

    Safe mod cemu sluzi

     Roditeljski nadzor na Windows 7

  

 

   Oporavak racunara pomocu programa Restore Point   Kako ubrzati gasenje Windows 7 

   Ubrzajte Windows 7

 
  Podesavanje BIOS-a     Instalacija Windows XP   Brze podizanje Windowsa XP  Optimizacija Windows XP
Starije igrice na Windows 7( Windows XP mod)  Problem sa ventilatoromIzbegnite otkaz sistema  Nestanak struje i racunar
 
Botovanje BIOS-a  Google Chrome ne radi na Windows 7Krekovanje igriceZamena blogger icone svojomWindows XP nemoze da se pokreneSistem je nestabilanKernel32.dll greska

Windows explorer usprava svreme na vremeZarazeni ste boot virusomKako obrisati fajl koji se nemoze obrisati iz WindowsaWallpaper jede memoriju. Koristi Active DesktopPopravka CD/DVD diskova


>>> Klik za pocetnu stranu <<<