- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
Pravilna ishrana je osnovna metoda lečenja
povišenih masnoća u krvi. Ukoliko imate problem sa prekomernom težinom,
potrudite se da smršate. Gubitak svakog kilograma odraziće se na snižavanje
nivoa triglicerida i lošeg holesterola. Tri puta u toku nedelje treba
konzumirati ribu, 2-3 puta piletinu bez kožice, a samo jednom nedeljno crveno
meso (govedina, teletina, jagnjetina...) sa koga je prethodno uklonjena sva
vidljiva masnoća. Preporučuje se da meso bude bareno ili pečeno na roštilju. Ne
bi trebalo konzumirati više od 200 g crvenog mesa i mesnih prerađevina
nedeljno, a preporučuje se unos najmanje 500 g povrća (sem krompira) dnevno.
Povrće i voće najbolje je jesti u sirovom stanju ili bareno. Hranu treba što
manje soliti. Pušači obavezno moraju da ostave cigarete, a gojazne osobe da
redukuju telesnu težinu.
Zabranjena hrana | Dozvoljena hrana | ||||
Punomasno mleko,ovcije kiselo mleko, šlag, puter, pavlaka, kajmak, punomasni sirevi (ovcji, kozji, kackavalj) |
Obrano mleko (1,8% masnoće), jogurt, posni sirevi, biljna ulja (od suncokreta, kukuruznih klica i soje, maslinovo ulje)
| ||||
Beli hleb i peciva, lisnato testo sa puterom i jajima, cips, smoki, štapici, krekeri, | Crni hleb, polubeli, hleb sa celim zrnima, graham hleb. Ako obrok sadrži pirinač, krompir ili testo – ne treba jesti hleb, pahuljice i sl. | ||||
Masna svinjetina, govedina, jagnjetina, pašteta, iznutrice, kobasice, salama, cvarci, slanina, mesne konzerve, žumance | Živinsko meso bez kožice (osim od patke i guske), riba, teletina i govedina, sardine iz ulja ali ocećene, belance, praška šunka, viršle | ||||
Krompir (pire, prženi, pomfrit, restovani) | Sve vrste povrća, preporučuje se po pola crnog luka svakog dana | ||||
Grožce, banane, smokve, urme, sušeno i kandirano voce, orasi, bademi, lešnici, lubenice, dinje, suvo grožde | Jabuke, višnje, kajsije, breskve, kruške, šljive, narandže, mandarine, grejpfrut, jagode, limun, maline, kupine, ribizle, borovnice | ||||
Svinjska mast, loj, margarin, majonez, kecap, vegeta, svi zacini sa dodatkom šecera | Pekmez, marmelada bez dodatnog šećera, poslastice sa kornfleksom ili ovsenim pahuljicama | ||||
Šecer i med u svim oblicima, pekmez, marmelada, torte, kolaci, sladoled, puding | Mineralna voda, svi voćni sokovi bez šećera, čaj i crna kafa bez šećera. | ||||
Sva alkoholna pica (vino, pivo, žestoka pica, likeri), svi sokovi sa dodatkom šecera, koka-kola i gazirani napitci, kakao i cokolada | |||||