- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
Ukoliko je u pitanju akutno zapaljenje žučne
kese, čajna pauza (samo čajevi, oligomineralne
vode) traje do 3 dana.
U drugoj fazi sprovodi se stroga dijeta kada se
oprezno daju sluzave čorbe, meko kuvane
ovsene pahuljice u obranom mleku, nemasne
supe, a zatim supe od pasiranog povrća,
mlečni pire krompir, sutlijaš, kompoti, bisti
voćni sokovi, i na kraju gusti sokovi, pire od
jabuka, oljušteno voće, dvopek
U prelaznoj dijeti daju se proizvodi od belog
brašna, pirinač, kuvan krompir, dinstana
živina ili teletina, povrće uz minimalno
dodate masnoće (ulja, butera ili kiselog
mleka), sladak i posan keks, biskvit, pudinzi.
U mirnom razdoblju bolesnici koji boluju od
bolesti žučnih puteva su na trajnoj zaštitnoj dijeti
sa nemasnim jelima, bez jaja, pavlake,
mahunarki, kiselog testa, svežeg voća u
većim količinama i sl.