Akutno zapaljenje žučne kese


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi





Ukoliko je u pitanju akutno zapaljenje žučne
kese, čajna pauza (samo čajevi, oligomineralne
vode) traje do 3 dana.
U drugoj fazi sprovodi se stroga dijeta kada se
oprezno daju sluzave čorbe, meko kuvane
ovsene pahuljice u obranom mleku, nemasne
supe, a zatim supe od pasiranog povrća,
mlečni pire krompir, sutlijaš, kompoti, bisti
voćni sokovi, i na kraju gusti sokovi, pire od
jabuka, oljušteno voće, dvopek


U prelaznoj dijeti daju se proizvodi od belog
brašna, pirinač, kuvan krompir, dinstana
živina ili teletina, povrće uz minimalno
dodate masnoće (ulja, butera ili kiselog
mleka), sladak i posan keks, biskvit, pudinzi.
U mirnom razdoblju bolesnici koji boluju od
bolesti žučnih puteva su na trajnoj zaštitnoj dijeti
sa nemasnim jelima, bez jaja, pavlake,
mahunarki, kiselog testa, svežeg voća u
većim količinama i sl.





>>> Klik za pocetnu stranu <<<