Cir na dvanaestopalacnom crevu




1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            



Saslav Caja: za laksi oblik bolesti


* 70 g listova i cvetova dubcaca
* 60 g listova nane pitome
* 60 g konjogriza
* 50 g listova kadulje
* 40 g listova pelina planinskog
* 30 g listova volujskoga uha
* 30 g imele bele
* 30 g stabljike zlatice s kamena
* 20 g listova i cvetova podbela
* 20 g korena beloga sleza
* 20 g stucane smrekove crvene bobe
* 20 g hrastove kore (donje bele)

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine, kuvati poklopljeno 1 1/2 minut i ohladiti poklopljeno. Hladan caj preliti u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka uzeti kasiku rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Preostala 4 dcl piti izmedju obroka, zasladjena s malo meda, ukoliko bolesnik nije dijabeticar. U slucaju cira na dvanaestercu ne sme se piti ništa što je hladnije od topline ljudskog tela. Potrebno je odenuti se u toplu odecu, posebno trbušni deo. Nakon što ste obavili nuždu, potrebno je isplahnuti se mlakom vodom. Izbegavati pranje ruku hladnom vodom. U pogledu ishrane i zabrane vredi sve što je receno pri lecenju i uputama za lecenje cira na želucu, odnosno katara želuca Lecenje cira na dvanaestercu traje dugo vremena, više od 3 meseca, s time što se navedena receptura ponavlja. Za velike pušace i alkoholicare koji duže vreme boluju od cira na dvanaestercu, a koji ih osetno iscrpljuje, preporucujemo caj od sledecih trava:
Sastav caja: za tezi oblik bolesti


* 30 g listova bokvice muške
* 30 g listova bokvice ženske
* 30 g stabljike ocajnice
* 30 g listova gaveza
* 30 g stabljike kunice
* 30 g crnog sleza
* 30 g imele bele
* 30 g korena koprive
* 20 g korena idjirota
* 20 g stabljike komoraca
* 20 g listova peršuna
* 10 g listova kadulje
* 10 g listova pelina planinskog

Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava, kuvati poklopljeno 2 minute i ohladiti poklopIjeno. Hladan caj preliti u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka uzeti po kasiku maslinova ulja. Preostala 4 dcl uzimati svakih 1/2 sata po 1/2 dcl izmedju obroka ili u mlakoj supi s testeninom, bez jaja. Odenuti se toplo, narocito dio oko trbuha te od slabina prema dole. Zabranjeni su svi teži fizicki poslovi, a obavezne su lagane vežbe i šetnje na cistom vazduhu. Uzimati sok od svežeg voca; povrce pre jela jako raskuvati. Ako je bolesnik sklon prolivima nakon što pije navedeni caj, u svakih 10 g mešavine trava može dodati po 5 kolutica ploda divlje drace.


>>> Klik za pocetnu stranu <<<